Skip to content
Close

За проекта СКАЛНИ  СПОМЕНИ

Портрет на Румен ЗиновиевЗдравейте, съмишленици!

Завиждам на тези от Вас, които за първи път ще се срещнат с поместените в този фотоалбум древни скални творби. Вярвам, че и Вие сте от хората, задъхващи се от вълнение (като мен) при вида на българските мегалити. Предполагам, че всеки иска да надзърне зад хилядолетната завеса на времето и да разбере как и защо са били използвани тези невероятни скални светилища, олтари, човешки лица и животински фигури. Кои са били жреците, майсторите и поръчителите както и с какви инструменти е бил обработван камъка.

Започнах да снимам тези чудновати скални обекти, когато осъзнах че в близко време няма да проумея смисъла на мирозданието. Няма да разбера също така откъде идваме и накъде сме се запътили ние хората. Разбрах обаче, че отгласът на отдавна изминали хилядолетия може да се долови в допотопните „статуи” по непристъпни склонове, из тревясали речни корита и непроходими храсталаци. Въпреки, че духовната и технологична връзка с древността е прекъсната, ние улавяме (къде по силата на логическите ни аргументи, къде на чисто емоционално ниво) закодираните в тях послания.

Природата е мъдра, тя грижливо пази това което ние хората не съумяваме да съхраним. Наистина съм удивен от факта, че у нас постоянно се разкриват скални свидетелства за начините, по които хората от далечното минало са възприемали и отразявали заобикалящия ги свят. Дали обаче тези открития мотивират адекватно държавният интерес към древното ни мегалитно минало? Имам чувството, че пари се намират за разкриване и съхраняване на обекти от античността (постройки, керамика, монети и т.н.), докато фантастични каменни статуи и съоръжения с неизвестен произход и предназначение, достъпът до които е относително по-лесен, тънат в забрава. Искрено се надявам това отношение да се промени, както и да се подобри и регламентира връзката между представителите на официалната историческа наука и непрофесионалните любители на българската древност.

Снимките, които Ви предоставям в този албум са резултат от динамична и емоционално-интуитивна дейност свързана с работа по географски карти и сателитни снимки, разговори с хора от изчезващи вече села, изучаване на местни легенди и предания, изследване на топоними.  Надявам се, че те са част от пътя, по който трябва да вървим, за да разберем духовните търсения на предците ни.

Но стига съм Ви губил времето с думи, за които и аз самият не съм убеден, че ще разкрият мистерията на скалните чудатости, които Ви предстои да разлистите. Не съм археолог, нито историк а даже и да бях не бих поел отговорността и не бих се осмелил да тълкувам смисъла на тези отгласи от древността. Имената на обектите в албума са мои. По всяка вероятност местните жители ги наричат различно, но къде ще намериш днес в опустяващото българско село човек да приповдигне завесата на времето? Надявам се обаче чрез тези снимки всеки да потърси т.нар. генетични спомени в себе си и да изпита позитивни мистични емоции.

Вижте, възторгнете се, замислете се, съпреживейте, станете по-добри!

Румен Зиновиев

Медийно отразяване

Скалните открития на Румен Зиновиев: в търсене на връзка между съвремие и древност

Интервю за БНР, 25.06.2019 г.

Румен Зиновиев - скалният приключенец

Интервю за “България Днес”, 07.03.2019 г.

Проучвания на мегалитни паметници в района на Горна Козница

Фотоалбум “Скални спомени”

Излезе от печат фотоалбумът “Скални спомени”. В него са предтавени най-впечатляващите фотоси на българска мегалитна древност, непозната на нашата общественост и неизследвана до момента: древни каменни съоръжения, светилища и олтари, невъзможни скални структури със следи от вероятни допотопни цивилизации, антропоморфни и зооморфни изображения и загадъчни форми, скални комплекси с вероятно обредно, култово или неизвестно предназначение.

Корици: меки
Страници: 104
Фотографии (цветни): 101
Размери: 23 см / 16 см / 1 см